Започва Коледният (Рожденственският) пост. Той  е втори по своята продължителност

...
Започва Коледният (Рожденственският) пост. Той  е втори по своята продължителност
Коментари Харесай

Започват Коледните пости

Започва Коледният (Рожденственският) пост . Той  е втори по своята дълготрайност след Великия пост. Той е четиридесетдневен и не е по този начин непоколебим като Великия и Богородичния пост, като е сходен на Апостолския (Петровия). Започва от 15 ноември и приключва на 24 декември.

В навечерието на поста се означават Рождественски заговезни - с взаимно помилван и заговяване (консумиране на блажна храна), с диалози и основаване на настройка за встъпване в идния пост, отдаден на славното Христово Рождество.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември в това число се употребява единствено растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се позволяват безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се одобряват за постни храни. Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се употребява и риба.

Човек, който се готви за изповед и св. Причастие, е належащо авансово да посочи с изповедника си метода и степента на постене. Който е болен или има хронични болести, безусловно би трябвало да се посъветва с изповедника си,  като му заяви и мнението на лекаря
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР